Het kraken van gewrichten (manipuleren)

Onder kraken verstaat men “manipuleren van het gewricht”. Dit manipuleren is één van behandelmethodes die binnen de osteopathie kan worden gebruikt.

Het geluid, het “kraken”, ontstaat door een drukverschil die optreedt wanneer er bij een manipulatie meer ruimte ontstaat tussen de gewrichtsoppervlakken. Het geluid is te vergelijken met de plop van een champagnekurk. Een voorbeeld uit het dagelijks leven is het “kraken” van de vingers, door druk uit te oefenen op zijn handgewrichten.

Het geluid verschilt per persoon. Het hangt af van het geblokkeerde gewricht en van de spanning van de spieren. In veel gevallen is het niet nodig om te manipuleren en kan er met zachte technieken gewerkt worden.

Een alternatief voor de manipulatie is de mobilisatie. Een mobilisatie is een beweging van het gewricht die rustiger maar vaker herhaald wordt. Hierdoor ontstaat er  geen drukverschil in het gewricht en is het “krakende geluid” niet te horen. Soms is de mobilisatie alleen onvoldoende en heeft een manipulatie de voorkeur.

Manipulatie (het kraken) wordt enkel uitgevoerd als het volledig veilig is

Het manipuleren van de wervelkolom haalt soms het nieuws vanwege eventuele gevaren. De gevaren die genoemd worden zijn een grotere kans op een hartaanval of hersenbloeding, met name bij het manipuleren van de hoogste nekwervels. Uit onderzoek blijkt dat de kans op de complicaties na een manipulatie uiterst klein is.

Binnen Osteopathie Heerhugowaard worden de gewrichten van de rug of nek vrijwel niet gemanipuleerd. Vanwege de werkwijze die wij hanteren volgens de Geïntegreerde Technieken naar de methode van Frank de Bakker, waarbij veiligheid van handelen voorop staat, is dit ook meestal niet nodig.