Osteopathie voor sporters

Osteopathie is een uitstekende behandelmethode voor (terugkerende) sportblessures. Of u nu sport om een topprestatie te leveren of voor het plezier, niets is vervelender dan (het niet kunnen) sporten met pijn.

Het hele lichaam

De osteopaat kijkt het hele lichaam na op letsels die van belang kunnen zijn. Door de relaties te leggen tussen het functioneren van o.a. de organen, het zenuwstelsel, de wervelkolom, de gewrichten en het hormonaal systeem kan tevens de primaire oorzaak van de klacht gezocht worden.

De osteopaat ziet alle factoren die op iemand inwerken als een belasting. Zolang de lichamelijke belastbaarheid maar groot genoeg is, zullen er over het algemeen geen klachten ontstaan. Sporten is zowel een belasting als een manier om de belastbaarheid te vergroten. Binnen de sport komt het regelmatig voor dat de sporter zich net iets meer belast dan hij aankan. Dit is niet vreemd. Zonder grenzen te verleggen kan je de belastbaarheid en conditie van het lichaam niet verbeteren.

Op basis van de gevonden letsels wordt een behandelplan opgesteld. Indien u onder behandeling bent bij de fysiotherapeut, manueel therapeut of andere behandelaren, dan zal het behandelplan hiermee worden afgestemd.

Preventie

Klachten of blessures staan zelden op zich en komen bijna nooit in één keer uit de lucht vallen. Het gaat vaak om een optelsom van factoren. Vaak merkt de osteopaat aan de aanpassingen in het lichaam welke klachten zich aan het ontwikkelen zijn. Op dat moment kan hij of zij direct ingrijpen om dit in de kiem te smoren: zo wordt voorkomen dat er serieuze klachten of blessures ontstaan.

In samenwerking met de registersportpodologen en fysiotherapeut van Podocentrum Heerhugowaard kunnen (3-D video) bewegingsanalyses worden gemaakt waarbij gekeken kan worden naar o.a. de lenigheid, kracht, uithoudingsvermogen, gewicht en mobiliteit van de gewrichten van elke sporter. Tevens kan worden gekeken naar de invloed van schoenen, therapie- of steunzolen, brillen en dergelijke. Aan de hand van de uitkomsten wordt er een persoonlijk verbeterplan opgesteld. Dit kan worden afgestemd met uw trainer/begeleider.