Osteopathie bij ouderen

Osteopathie is voor ouderen een zinvolle behandelmethode voor klachten die gepaard gaan met het verouderingsproces. Veroudering is een natuurlijk proces. De elasticiteit van het bindweefsel vermindert, waardoor minder snel en effectief herstel kan plaatsvinden. Verandering in de weefselspanning en afname van vitaliteit kunnen effect hebben op verschillende lichaamsfuncties. Hierdoor kunnen ouderen sneller te maken krijgen met gezondheidsklachten.

De spieren en gewrichten worden vaak getroffen. Er kan dan bijvoorbeeld algehele stijfheid, rug- en nekpijn, hoofdpijn of gewrichtspijn ontstaan. Deze klachten worden vaak toegeschreven aan de leeftijd of aan slijtage. Sommige klachten kunnen worden geopereerd, zoals ver gevorderde artrose aan de gewrichten. Voor andere klachten aan het bewegingsapparaat geldt regelmatig tijdelijk of langdurig gebruik van medicijnen. Vaak krijgt men te horen “daar moet u mee leren leven”. Echter: daar waar bewegingsblokkades aan de klachten ten grondslag liggen, zijn deze met osteopathie meestal goed behandelbaar.

Naast spier- en gewrichtsklachten, kan osteopathie zinvol zijn bij diverse andere klachten. Voorbeelden hiervan vindt u beschreven bij “Indicaties voor volwassenen“.

Hoewel osteopathie een manuele geneeswijze is, betekent dit niet dat het een harde behandeling is. Veel handgrepen in de osteopathie zijn juist zacht te noemen en een uitstekende manier om de weefselspanning te herstellen en de vitaliteit daar waar mogelijk is te bevorderen. Ook bij moeizaam herstel na een operatie of tijdens een revalidatieproces kan een osteopatische behandeling ondersteuning bieden.

Voorbeeld bij urologische problemen

’s Nachts verschillende keren op moeten om te plassen, moeilijk plas ophouden, onrustige benen, zware benen. Alle beperkingen, of ze nu traumatisch van aard zijn dan wel geleidelijk ontstaan bewegingsverlies van het bekken en de lendenwervels, kunnen op de lange duur hun uitwerking hebben op de urinewegen.

Medische voorgeschiedenis

Veel ouderen hebben een medische voorgeschiedenis die van invloed is op hun lichamelijk functioneren. Voorbeelden hiervan zijn een operatie, een ziekte die is (of wordt) doorgemaakt of een aanhoudende blessure. Hierdoor kan er sprake zijn van een verstoord bewegingspatroon dat klachten tot gevolg kan hebben. Als het lichaam ouder wordt is er minder ruimte voor compensatie.

Bij de eerste behandeling zal de osteopaat daarom uitgebreid aandacht besteden aan de medische voorgeschiedenis en zal zijn behandeling hier op afstemmen.

Jonge mensen herstellen geestelijk en lichamelijk sneller dan ouderen. Dit hoeft geen probleem te zijn: het herstel komt er wel, het heeft alleen wat meer tijd en inspanning nodig.

Gezond ouder worden

Het in beweging houden van het lichaam kan helpen om spanning en blokkades te voorkomen, immers spanning in het weefsel kan gevolgen hebben op uw vitaliteit. Om gezond ouder te worden is aandacht voor leef- en voedingspatroon ook belangrijk. De osteopaat zal deze factoren meenemen in zijn behandeling.

Voorbeelden

Algemeen herstel

Iedereen kan te maken krijgen met ziektes en trauma’s in hun leven. Dat op zich, is niet altijd een reden om beperkt te worden in het dagelijks functioneren. Wel is het zo dat lichamelijk en geestelijk herstel meer tijd en inspanning kost bij de ouder wordende mens. De osteopaat kan u bij dit proces ondersteunen door optimale voorwaarden te scheppen voor herstel.

Revalidatie

Het lichaam vraagt meer energie en inspanning wanneer u moet revalideren na een operatie of breuk. De osteopaat kan u bij dit proces begeleiden door  verhoogde weefselspanning weg te nemen.

Vitaliteit

Als u ouder wordt verbruikt u soms meer energie dan dat u binnen krijgt. Een goede voeding en een vitaal lichaam zorgen ervoor dat de voedingsstoffen die u binnen krijgt ook op de plaats terecht komen waar ze nodig zijn. Daarom is het van belang dat eventuele blokkades worden weggenomen om het lichaam in optimale conditie te brengen en te houden.

Lees ook

Waarom Osteopathie Heerhugowaard?

  • Persoonlijke aanpak

  • Lichaam als een geheel

  • Behandeling op maat

  • Brede kijk op klachten

  • Erkende osteopaat

  • Ruim 30 jaar ervaring in de zorg

  • Vergoeding uit aanvullende verzekering